Gå till innehåll

Längdåkning

Längdåkning
Ungdomar och ledare på Ski Team Ungdomscup

Foto: SSF

Att få påverka är viktigt för att fortsätta åka skidor

Svenska Skidförbundets årliga ungdomsrapport är klar. Detta är en rapport som längdorganisationen introducerade 2021. Undersökningen är ett sätt att ta ”tempen” på verksamheten för ungdomar runt om i Sverige.

Frågorna ställs till ungdomar i åldern 13–16 år och handlar bland annat om delaktighet, innehåll i träning men även i vilken utsträckning ungdomarna känner sig sedda, hörda och bekräftade i tränings- och tävlingssammanhang.

Jenny Limby, Barn- och ungdomsansvarig, på SSF längd är ytterst ansvarig för insamlandet av svar känner att årets rapport visar på extra betydelsefulla svar om hur viktigt det är att inkludera skidungdomarna i föreningsverksamheten.

– Vi har de senaste åren arbetat med att på olika sätt inkludera skidungdomarna i verksamheten, både genom den här årliga rapporten och genom utbildning för både föreningsledare och ungdomar. Allt utifrån att forskning visar att den som känner sig delaktig i sin idrottsverksamhet tenderar att fortsätta längre, säger Limby.

– Nu kan vi se att svaren i ungdomsrapporten visar exakt det och med den vetskapen ska vi arbeta än mer för ökad delaktighet, fortsätter Limby.

Av de ungdomar som anser sig kunna påverka sin verksamhet i hög utsträckning planerar 93 procent att fortsätta med längdskidåkning kommande säsong. Bland de ungdomar som känner att de har låg möjlighet att påverka svarar 82 procent att de fortsätter kommande säsong. Även om det inte är en stor procentskillnad, har det betydelse då vi även ser vikten av att känna sig delaktig i fler svar.

– Det jag framförallt reagerat på och känner att alla föreningsledare och föräldrar bör ta till sig är att ungdomar som svarat att de kan påverka verksamheten även i högre utsträckning känner sig sedda och uppskattade för den de är. Vi ser ett tydligt samband mellan att bli inkluderad i verksamheten och känna sig uppskattad, säger Jenny.

– Jag tycker det blir extra starkt då vi även i rapporten om svensk dam- och tjejskidåkning såg flera svar som trycker på betydelsen av att känna sig sedd och inkluderad oavsett resultat, avslutar Jenny.

Kort sammanfattning av rapporten

Vill du ta del av hela rapporten - LÄNK Powerpoint, 7.6 MB.

Undersökningen är genomförd i samarbete Origo Group och utifrån enkätsvaren har en rapport sammanställts. Rapporten visar på vad ungdomar, som deltagit i årets ungdomscuper och är aktiva inom längdskidåkning, tycker om sin idrott och skidförbundets ungdomscuper. Vi har även ställt frågor om psykisk hälsa, motivation, träningsklimat, delaktighet och viljan att fortsätta med längdskidåkning.

  • Stor andel av ungdomarna anser att de är delaktiga i beslut kring hur ofta de tränar och tävlar
    Några av frågorna i rapporten handlar om delaktighet och i vilken utsträckning ungdomarna anser att de själva kan påverka hur ofta de tränar och tävlar, vilka tävlingar de deltar i samt innehållet i träningen. Över 90 % anser att de själva tillsammans med vårdnadshavare eller tränare bestämmer både gällande träning och tävling.
  • Viktigt att en variation av nuvarande tävlingsformer erbjuds
    För att skidsverige ska kunna attrahera den här åldersgruppen krävs att vi erbjuder ett varierat tävlingsutbud. Det syns tydligt då samtliga tävlingsformer finns nämnd som favorit, även om sprint och normaldistans med individuell start sticker ut något. Individuell start tillsammans med stafetter är även de distanser som väldigt få svarar att de inte gillar, men glädjande nog är det hela 57% som gillar alla tävlingsformer. Resultatet stämmer väl överens med det som framkommit i den pågående tävlingsöversynen och sen arbetats med att sprida till samtliga distrikt.
  • Motivationen att fortsätta med längdskidåkning är hög
    En av frågorna i enkäten handlar om hur ungdomarna ser på sitt fortsatta skidåkande. Både på kort sikt, kommande säsong och lägre sikt, tre säsonger är ambitionen att fortsätt med längdskidåkning stor. På kort sikt, kommande säsong svarar 96% att de har ambitionen att fortsätta, på lång sikt är det 88% som ger det svaret.

  • Att behålla båda stilarna inom längdskidåkningen är viktigt
    Hur längdskidåkningen ska se ut i framtiden diskuteras på många håll. För skidförbundet är det viktigt att veta vad dagens ungdomar tycker och därför har vi frågat om de anser att det är viktigt att även i framtiden ha kvar både klassisk och skejtteknik. Hela 93% svarar ja på den frågan.
  • Stor eloge till alla ideella föreningsledare
    Ungdomarna känner sig sedda och bekräftade av sina ledare. 96% instämmer i att deras ledare hjälper alla i träningsgruppen och 98% känner sig trygga i träningsgruppen.
  • Stor andel av ungdomarna drivs av inre motivation
    Att i huvudsak drivas av inre motivation är en bra grund till fortsatt idrottande hela livet. Just det framhåller många av ungdomarna och nästan alla deltar för att de tycker att det är kul, de uppskattar fördelarna och trivs med det längdskidåkningen ger.

    Få känner sig pressade utifrån, men 12% har noterat att de skulle känna sig misslyckade om de skulle sluta. Vilket är en något högre andel än förra året då det var 10%. Så att ständigt arbeta med värdegrundsfrågor är extremt viktigt. Att dessutom ge möjlighet till fler ungdomar att testa på ledarskapet och visa att det är en del av längdskidåkningen anses också vara betydelsefullt för att minska känslan av att känna sig misslyckad om man väljer att sluta.
  • Ungdomscuperna – Folksam Cup och Ski Team Ungdomscup är uppskattade
    Ungdomscuperna får höga betyg. Upplägget i stort är uppskattat och dessa helger bidrar till både tränings- och tävlingsmotivation. Ski Team Ungdomscup sticker ut extra då hela 95 procent är nöjda med cuphelgen. Gällande fritextsvar är det stor variation på de kommentarer som inkommit, de som nämns i rapporten är det som kommenterats av mer än en enskild individ.
    Vi ser även att det nya upplägget med tekniksprinten på Folksam Cup, där samtliga deltager fick åka ett heat efter den inledande prologen var uppskattat då hela 82% av ungdomarna vill att upplägget blir kvar.

Notera att de här svaren är vad just dessa ungdomar tycker och känner, det är inte lika med en sanning för alla längdskidåkande ungdomar. Vi har fått in många svar, vilket ger oss en god inblick i vad ungdomarna tycker och känner. Svaren vi får har stor betydelse för alla de som på ett eller annat sätt arbetar med idrott för ungdomar. Det skapar delaktighet och ger oss möjlighet att anpassa verksamheten. Detta är ett långsiktigt arbete och vi kommer att fortsätta genomföra denna undersökning och presentera ungdomsrapporten varje år framöver.

Materialet i rapporten används i tävlingsöversynen för barn och ungdom som är pågår samt som diskussionsunderlag vid ledar- och tränarutbildningar. Vissa svar eller tendenser kan även på sikt bidra till andra insatser och fortsatt utvecklingsarbete.

Stort tack till alla ungdomar och ledare som bidragit till att denna rapport är möjlig!

Senast uppdaterad
2024-06-18
Publicerad
2024-06-12
Skribent
Jenny Limby

UPPTÄCK MER

Westberg och Sömskar vann Hejapriset åt Borås SK och IFK Umeå

Svenska Spels Hejapriset delas ut vid samtliga tävlingshelger som ingå...

LÄS NYHETEN

Sömskar och Ersson vann sprintgulden

Sprinttävlingar avslutade SM-helgen i Västerås. En rejäl knall i kvale...

LÄS NYHETEN

SM-guld till Rosjö och Sömskar

Den första distansen på SM i rullskidor är avgjord. Eric Rosjö och Lin...

LÄS NYHETEN

Ny Vallatrailer igång i samarbete med SKAB-Gruppen

Nu säger vi farväl till Ski Team Swedens vallatrailer. Efter tolv år ä...

LÄS NYHETEN

Svenska Skidförbundet säljer v allatrail er till italienska längdlandslaget

Efter 12 år i tjänst med oräkneliga mästerskapsmedaljer och världscups...

LÄS NYHETEN

Klart för SM i Västerås

På spektakulära citybanor i Västerås ska SM i rullskidor avgöras under...

LÄS NYHETEN

Westberg och Sömskar vann Hejapriset åt Borås SK och IFK Umeå

Svenska Spels Hejapriset delas ut vid samtliga tävlingshelger som ingå...

LÄS NYHETEN

Sömskar och Ersson vann sprintgulden

Sprinttävlingar avslutade SM-helgen i Västerås. En rejäl knall i kvale...

LÄS NYHETEN

SM-guld till Rosjö och Sömskar

Den första distansen på SM i rullskidor är avgjord. Eric Rosjö och Lin...

LÄS NYHETEN

Ny Vallatrailer igång i samarbete med SKAB-Gruppen

Nu säger vi farväl till Ski Team Swedens vallatrailer. Efter tolv år ä...

LÄS NYHETEN

Svenska Skidförbundet säljer v allatrail er till italienska längdlandslaget

Efter 12 år i tjänst med oräkneliga mästerskapsmedaljer och världscups...

LÄS NYHETEN

Klart för SM i Västerås

På spektakulära citybanor i Västerås ska SM i rullskidor avgöras under...

LÄS NYHETEN

Linn Svahn tilldelas Sixten Jernberg-priset 2024

Juryn för Sixten Jernberg-priset har enats om att tilldela 2024-års pr...

LÄS NYHETEN

Tolv verksamheter får ta del av första Bardbidraget

Intresset för Bardbidraget har varit stort. Dryga 30 ansökningar har k...

LÄS NYHETEN

Håll dig uppdaterad med Nyheter i Längdsverige – missa inte vårt nyhetsbrev

Svenska Skidförbundet Längds nyhetsbrev håller dig uppdaterad på allt ...

LÄS NYHETEN

Main partner

Premium partner